Urkult – festivalen i Norrlands skogar

Sommarfestivalen Urkult är en festival unik av sin sort. Här samlas människor från alla åldrar och bakgrunder för att sprida kärlek och bli inspirerade av varandra. Här får du komma precis som du är och behöver inte måla ditt ansikte med primer eller läppstift. Festivalen är vackert belägen i Näsåker alldeles bredvid Ångermanälven. Ett magiskt landskap som med största sannolikhet kommer att bjuda dig på en magisk upplevelse. Ta chansen och upptäck allt som Urkult har att erbjuda.

En unik värdegrund

Urkult står på tre grundpelare och jobbar utifrån tre långsiktiga perspektiv. Dessa tre perspektiv är det lokala, det internationella och det solidariska. Först och främsta vill man stödja den lokala näringen och ta tillvara på de lokala resurserna. Både i form av lokala matvaror och volontärer. Sedan kommer det internationella. Här syftar man till att skapa en plats där internationella kulturer kan mötas och lära av varandra. På så sätt skapas en mer tolerant och öppen värld. Slutligen kommer det solidariska perspektivet. I detta avseende värnar man om att människa och natur kan leva i harmoni. Därför är allt som säljs på festivalen ekologiskt och snällt för miljön. Det är en miljösmart festival helt enkelt. Dessa tre värdegrunder är något man noga värnar om och eftersträvar att uppnå varje år.

Artister från världens alla hörn

Urkult har kommit att göra sig känd för att erbjuda mångfald. Här uppträder varje år artister från världens alla hörn. Spelschemat bjuder på allt ifrån Marockanska band som spelar världsmusik med heliga influenser, till svenska hip hop förmågor som bjuder på tunga beats. För den musikintresserade finns det mycket att upptäcka här. Urkult lyfter ofta fram artister som ofta kanske inte syns på de största scenerna, men är väl värda en plats i rampljuset.

När du besöker Urkult är det ett måste att prova på den mat som bjuds på. I enighet med att vara en miljövänlig festival ses många vegan och vegetariska rätter. I marknadsområdet kan du strosa runt och upptäcka nya matupplevelser. Vill du prova på något väldigt lokalt kan du bege dig mot Ingela café, eller kanske Flintabaren. Som är belägna ungefär 1,5 km mot Sollefteå.

När du besöker Urkult hittar du även en rad olika aktiviteter och workshops som du kan medverka i. Här finns något för alla åldrar och det är ett utmärkt tillfälle att lära sig något nytt. Vissa kurser och föreläsningar kräver en föranmälan medan andra kan du spontant vandra in till. Du kan ta del av allt ifrån jämställdhetsföreläsningar till workshops där du får lära dig att återanvända gamla tyger och skapa något nytt. Oavsett om du är gammal eller ung så kan du lära dig något nytt. På Urkult är alla välkomna och det är aldrig för sent att lära sig något nytt och ta del av gemenskapen.