Klä dig rätt för festival

Att åka på festival är både roligt, härligt och spännande och det är också ett utmärkt tillfälle att vara utomhus och få lite sol och frisk luft. Det känns bra att vara utomhus flera dagar i rad och man blir mer i kontakt med naturen och dess krafter, även med sådana naturfenomen som regn, blåst, hagel och åskskurar. Med detta konstaterande kan man följdaktligen också dra slutsatsen att det är ganska svårt att klä sig för festivaler i Sverige. Finns det några knep när det kommer till att klä sig rätt för väder och vind men ändå behålla stilen?

Många förknippar kanske festivalkläder med färgglada och tokiga plagg såsom koftor, mössor och fluffiga byxor som ser ut att komma direkt från sjuttiotalet. En del av festivallivet är just att kunna släppa loss och att vara lite tokig – inte minst när det kommer till kläder. Men festivalkläder kan ofta vara av undermålig kvalitet som knappast värmer under kyliga sommarnätter eller tål att rumlas runt i under långa konserter. VI rekommenderar att man införskaffar rejäla basplagg som man sedan kan komplettera med roliga festplagg när man väl är på plats.

Börja med ett par stadiga jeans

Hur lockande det än är att skippa att ta med ett par rejäla jeans i packningen brukar det knappast ångras när regnet öser ner och alla dina andra kläder är blöta. Med ett par jeans och ett par andra byxor i ryggsäcken är du redo för dåligt väder flera dagar i rad. Ett par tunnare byxor som man kan ha under jeansen är bra till kalla vakna nätter eller att användas som ett par extra byxor att sova i. De kan också användas under kjol eller shorts.

Tänk lager-på-lager

När man är på festival gäller det att vara redo för alla sorters väderlekar. Även om väderleksrapporterna kan ge en fingervisning om hur vädret ska bli vet alla svenskar att vädret i juni, juli och augusti kan överraska även de mest rutinerade friluftsmänniskor. Men om du tar med dig kläder som går att kombinera och bära med varandra är du skyddad mot obehagliga överraskningar. Den klassiska lager-på-lager-metoden innebär att man bär flera tunna och följsamma plagg istället för ett stort och bylsigt. Till exempel kan man bära ett tunt underställ närmast kroppen, ett värmande lager utanpå det och till sist ett tunt lager längst ut som skyddar mot regn och vind.

Så här kan du klä dig

Dessa plagg kan bäras allihopa tillsammans eller i andra kombinationer.

  • Långärmad tröja och ett par leggings från kidsbrandstore.se närmast kroppen.
  • Shorts eller kjol för soliga dagar.
  • En tunn stickad tröja i bomull och ett par jeans.
  • En tjockare ylletröja för riktigt kalla nätter.
  • Vind- och regnjacka eller anorak att ta på sig fram mot kvällen.
  • En simpel regnponcho för riktigt regniga dagar.
  • En mössa ifall sommarovädret kommer.
  • En tunn sjal som går att använda som såväl solskydd som värmande plagg och filt.