Coachella – Återföreningarnas festival

Coachella är idag en av världens största festivaler. Den hålls i Indio i Kalifornien, 20 mil utanför Los Angeles. Här kan besökare njuta av inte bara musik utan också konstinstallationer av olika slag, många av dem interaktiva. Festivalen hölls för första gången 1999, men har sina rötter i ett framträdande Perl Jam hade 1993 på platsen. De protesterade mot arenor kontrollerade av Ticketmaster, och efter att ha spelat på The Empire Polo Club såg man att platsen hade potential att klara av riktigt stora konserter.

Coachella har bytt skepnad ett antal gånger sedan 2001. Det började som ett endagsevent till att i dagens läge utspela sig under två veckoslut, där uppställningen av framträdanden är identisk. Samma artister spelar alltså båda veckosluten.

 

En kvarts miljon människor besökte festivalen 2017, vilket gör den till en av världens mest välbesökta festivaler.

Festivalen har lyckats med att återförena en stor mängd musikgrupper, till exempel Iggy Pop & The Stooges, The Pixies, Bauhaus, Rage Against the Machine, Jesus and Mary Chain, The Verve, Faith No More och Pavement. Dessutom lyckades de återförena Axl Rose, Slash och Duff McKagan, tre av fem originalmedlemmar i Guns n Roses.

Coachella har precis som många andra festivaler förknippats mycket med sex. Människor har blivit ertappade med att ha sex på de mest konstiga platser; i publika duschar, på parkeringsplatser mellan bilar, i buskage eller bara direkt på marken. Det har blivit lite av ett problem för arrangörerna, och de har försökt att stävja möjligheten till sexuellt umgänge. Självklart kan lusten falla på, och för allas trevnad kan det då vara lämpligare med sexleksaker för att råda bot på den.

När festivalen hölls 2012 blev det mycket skriverier. Hiphop-producenten Dr. Dre och superstjärnan Snoop Dogg skulle framträda tillsammans, men de hade en överraskning med sig till publiken. 2pac, som ofta anses som den främste rapparen och textförfattaren inom sin genre, tog plats på scenen. Han sköts till döds 1996, men alltsedan dess har olika konspirationsteorier hävdat att han kan ha iscensatt sin egen död för att komma bort från maffian och andra människor som ville se honom död. Därför blev människor i publiken minst sagt chockade när 2pac verkligen dyker upp på scenen, tillsammans med Dre och Snoop. Är det verkligen han? Det låter och ser ut som honom!

Det visade sig senare att det inte var en människa på scenen, utan ett skickligt utfört trick. Media beskrev det som ett hologram, men det är inte riktigt sant. Istället användes samma trick som ofta används på nöjesparker och liknande, kallat “Pepper’s Ghost“. Samma trick kan användas för att till synes helt plötsligt börja levitera, sväva ovanför marken.

På grund av all den uppmärksamhet som framträdandet av 2pac på Coachella medförde, fick även den framlidne Michael Jacksson tillfälligt komma tillbaka från de döda på The Billboard Awards 2014 med samma teknik.