Malmöfestivalen lockar storpublik

I mitten av augusti varje år går Malmöfestivalen av stapeln. Det är en veckolång festival med alltifrån mat och musik till marknad, tivoli och underhållning. Redan 1985 startade festivalen och fokus var då på föreningslivet i staden. Ett populär inslag som var med redan från starten var drakbåtstävlingarna. Under 2000-talet sjönk dock intresset för drakbåtarna och det inslaget ströks 2006. Från att ha varit en enda lång festivalgata breder festivalen nu ut sig i flera parker och torg. Den har sedan starten vuxit och utvecklats, men vissa delar består: maten, musiken och folkfesten.

En stor kräftskiva och kända musiker

Den första festivaldagen inleds med en gigantisk kräftskiva. På Stortorget spelas musik medan Malmöborna äter kräftor. Faktum är att de flera gånger har slagit världsrekord i just kräftätning. På Stortorget, liksom på andra scener, spelas under hela veckan musik. Festivalen har gästats av många kända personer såsom Anna Ternheim, Zara Larsson och Jerry Williams. Utrymme skapas också för lokala band och förmågor. Många kommer till festivalen just för musikens skull och under en konsert med Steve Angello sattes publikrekord när 28 000 personer såg honom uppträda.

Mat är ett viktigt inslag på festivalen och här konkurrerar restaurangernas uteserveringar med food trucks och mattält. Det bjuds på allt från husmanskost till langos, churros, belgiska våfflor och lyxiga hamburgare. Både gourmeten och gottegrisen kan få sitt lystmäte på Malmöfestivalen.

Spännande inslag för barn och unga

För barnen finns ett särskilt område vid stadsbiblioteket med flera roliga aktiviteter. Exempel på barnaktiviteter på festivalen är olika skapande verksamheter, en hinderbana, prova på virtual reality eller parkour. På barnens egen scen uppträder deras favoriter. Många föreningar är på plats och låter barnen testa deras verksamhet, till exempel tennis eller rugby. Vid kanalen finns förstås tivolit som älskas av både stora och små. Där kan man åka karuseller och gå in i lustiga huset. Längs gågatan säljs roliga heliumballonger med barnens favoritmotiv.

Malmöfestivalen är en stor, härlig festival med ett rikt program. Sommaren 2018 års upplaga av festivalen bjöd på drygt 800 programpunkter. Det är inte konstigt om Malmöfestivalen med sin avkopplade stämning lockar fram det bästa ur staden och dess invånare. Kanske blir någon på grannorten sugen på att flytta till Malmö. Gör flytten enkel och ta hjälp av Flyttstädning Lund för att lägga tiden på att roa dig i din nya hemstad istället för att skura golvlister i den gamla lägenheten. Malmöfestivalen fortsätter att växa och det finns inget som tyder på att den skulle komma att läggas ner. För många är den en rolig avslutning på semestern och en bra upptakt till höstterminen, vare sig man ska tillbaka till jobbet eller till skolan. Festivalen har allt man kan önska: bra musik, god mat och ett spännande utbud av aktiviteter.