Glastonbury och Reading

Det finns mängder av festivaler att ta del av runt om i världen. Det rör sig om allt från matfestivaler till origamifestivaler. Det finns till och med ölfestivaler och möbelfestivaler på flera platser. På en ölfestival kan du så klart få prova olika sorters öl. På möbelfestivalerna kan den designintresserade publiken hitta nya eller gamla alster, men även den som är på jakt efter en ny skjutdörr får sitt behov stillat.

Musikfestivalerna blir bara fler och fler och de börjar ofta nischa sig mot en specifik publik, som till exempel technokidsen eller jazzälskaren. Den brede musikälskaren vänder sig med fördel till de klassiska festivalerna Glastonbury och Reading i England. Glastonbury startades hösten 1970 av lantbrukaren och mjölkbonden Michael Eavis efter att han bevistat en konsert med Led Zeppelin. Under det första decenniet växte festivalen stort, både vad gäller antalet artister och besökare. Numer anses Glastonbury vara världens största musikfestival. Sedan 1980-talet hålls festivalen i stort sett årligen, men med några års mellanrum ligger festivalen i träda för att marken, lokalbefolkningen och personalen ska kunna återhämta sig. 2018 var ett sådant viloår. Festivalen hålls under fem dagar i slutet av juni och den lockar många världsartister och en enormt stor publik. Artisturvalet och musiken på Glastonbury är mycket bred. Dessutom pågår samtidigt andra kreativa festivaler på olika scener, som cirkus, dans och teater. I stort sett alla artister har någon gång spelat på någon av Glastonburys scener, till exempel Rolling Stones, David Bowie, Amy Whinehouse, The Smiths, Red Hot Chili Peppers, Coldplay och R.E.M. Under festivalen 2019 kommer alla dessa artister att uppträda. Vill du få en snabb känsla för Glastonbury och dess otroliga bredd kan du göra en snabbkoll på Youtube.

Readingfestivalen är världens äldsta festival som fortfarande lever. Sedan 1990-talet är Reading sammanslagen med festivalen i Leeds. De båda festivalerna körs samtidigt under augustimånads populära bank holiday-helg. De två festivalerna delar artister och publiken kan köpa kombinationsbiljetter till båda festivalerna. Musiken och artisterna på Readingfestivalen är något smalare än Glastonburys. Huvudinriktningar är rock, alternativ, indie, metal, dance, hip hop och punk, but anything goes. Readingfestivalen har bland annat gästats av artister som Green Day, Oasis, Eminem och Blur. Under festivalhelgen 2019 kommer alla dessa artister att uppträda.

Det finns många andra upplevelsevärda musikfestivaler på de brittiska öarna. Har du ännu inte upptäckt den oerhörda bredden och de fantastiska festivalplatserna som England, Wales, Skottland och Nordirland har att erbjuda är det bara att gratulera. Du kan besöka festivaler från vårkanten ända tills höstrusket kommer. Oavsett vilken musikgenre du gillar finns det minst en festival för dig, men du som vågar vara bred har desto mer att besöka och upptäcka. Glastonbury och Reading är två bra ställen att börja på.