Stadsfestivaler kontra landsfestivaler

Hultsfred, Emmaboda och Arvika är bara några av städerna som tidigare var platser för några av Sveriges största och populäraste musikfestivaler. Nu har tiderna förändrats och de klassiska festivalerna som innebar att du fick sova i tält eller husvagn har blivit allt färre. Nuförtiden är det stadsfestivaler som Way Out West som gäller. Vad är skillnaden mellan nutidens festivaler och de landsfestivaler vars storhetstid tog slut för ungefär 10-15 år sedan?

Langos kontra Sushi

Langos är en klassisk festivalrätt som väl egentligen aldrig äts i några andra sammanhang. Å ena sidan var den klassiska festivalmaten en förlängning av den eskapism det innebar att åka på festival. Vem hade tid att bry sig om att äta nyttigt då? Å andra sidan är det väl positivt att det numera går att äta både nyttigt och medvetet även på festival. På de lite hippare stadsfestivalerna har den lyxiga restaurangmaten hittat hela vägen in på festivalen. Det är förstås på gott och ont. Något som är dåligt med det är förstås att det är dyrare nuförtiden, såpass att en del säkert lånar pengar hos exempelvis Lånakuten.com för att ha råd att åka på festival.

Tält kontra hotell/Air BnB

Den kanske största skillnaden mellan klassiska landsfestivaler och de nyare stadsfestivalerna är förmodligen boendet. På festivaler som Hultsfredsfestivalen och Arvikafestivalen var det i regel tält eller husvagn som gällde. På nyare stadsfestivaler är det allra vanligaste att du känner någon som du kan bo hos, alternativt att du tar in på hotell eller vandrarhem.

Slitstarkt kontra instagramkompatibelt

En annan skillnad mellan landsfestivaler och stadsfestivaler är kläderna. Att sova i tält och gå på bajamajor i några dagar uppmuntrade till att klä sig slitstarkt. Visst, man ville såklart se bra ut även på den typen av festivaler, men en avvägning var nödvändig. På stadsfestivalerna är det bara att ösa på med så snygga kläder som möjligt. Dels för att kunna skryta med det på instagram, dels för att en fotograf från ett stort instagramkonto eller någon tidning kan stå och lura runt nästa hörn.

Fest nonstop kontra lugn och ro

Rubriken kanske är lite orättvis. Det fanns trots allt ingenting som hindrade att du tog det lugnt mellan varven när du gick på festival förr. Bara det att du i regel befann dig på ett festivalområde i princip hela tiden gjorde att festandet blev lite mer intensivt. På stadsfestivalerna är utrymmet större för att bryta av konserterna och festandet med lugn och ro på hotellet där du bor. Det skapar om inte annat en annorlunda rytm i festivalupplevelsen.

Vilken typ av festival är bäst? Det är såklart omöjligt att säga, och båda varianterna har tveklöst sin egen charm. Förmodligen varierar svaret lite beroende på hur gammal du är. Med åldern uppskattas bekvämligheten som bekant mer och mer.