Festival

Nu är det sommar runt om i Europa och för många innebär detta att säsongen för festivaler har börjat. Och visst finns det många populära festivaler. I slutet av juni och början av juli varje sommar konkurrera två stycken festivaler om besökare. Kanske kan den här artikeln hjälpa dig att bestämma vilken av de ikoniska evenemangen som just du vill besöka!

Glastonbury

I England, nära staden Bristol pågår den stora festivalen Glastonbury i slutet av juni varje år. Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts pågår varje år i fem dagar. Festivalen skapades av Micheal Eavis och har funnits i nästan 50 år och räknas vara en av de allra mest populära världen över. För många är festivalen något som man bör besöka! Under den första festivalen uppträdde bland annat Marc Bolan, Keith Christmas, Stackridge, Al Stewart, Quintessence och över 1500 personer besökte då festivalen. Då kostade inträdet ett pund – och det ingick gratis mjölk från det lantbruk som äger den mark som festivalen arrenderade. Nuförtiden är besökstrycket högre såväl som biljettpriset. Priset för en biljett för 2019 års festival kostade 249 pund. På festivalen har många av världens mest kända artister uppträtt. Utöver konserter pågår det även många andra föreställningar, det finns butiker, workshops och mycket mer.

Roskilde

En annan väldigt känd festival är Roskilde i Danmark. Festivalen pågår i åtta dagar i slutet av juni och början av juli och handlar om musik, aktivism, camping och frihet. En biljett till Roskilde 2019 kostade över 2000 danska kronor. Festivalen har pågått sedan 1971 då festivalen grundades av två stycken gymnasieelever, och genom åren har artister som Iron Maiden, Bob Dylan och Rihanna spelat. Än i dag lockar festivalen likt Glastonbury några av världens största och mest populära artister. Runt 130 000 personer besöker festivalen varje år och runt 184 artister spelar. En rolig anekdot är att det finns en chans att få gå gratis på festivalen – genom att delta i den så kallade “naked run”. Det är ett nakenlopp som sker runt campingen och som har pågått sedan festivalen började på 70-talet. Två stycken vinner festivalbiljetter till kommande års evenemang.

Vad är då viktigast att tänka på när du åker på festival? För det första, ska du åka på en populär festival bör du köpa biljett tidigt eftersom det snabbt säljer slut. Sedan bör du fundera på din packning – en bra packning kan göra under vid en festival. Köp bra utrustning och satsa på ett bra tält, sovsäck och liknande. Det kan bli dyrt, men ofta behöver du inte betala allt på en gång. Flera företag erbjuder olika faktureringstjänster, som factoring, och avbetalningsmodeller som gör det möjligt för dig att dela upp din betalning. Du bör även tänka på att klä dig efter väder! Det är inte kul att vara på festival fem dagar genomvåt av regn, alternativ solbränd med sveda…