Roliga och annorlunda festivaler

När det här skrivs har ännu en festivalsommar passerat. Vi är lyckligt lottade i Sverige, för varje år kan vi välja mellan rätt många musikfestivaler av hög kvalitet – synd bara att vädret kanske inte alltid är lika bra. Det lönar sig att klä sig rätt om man ska på festival. Rätt klädsel innebär förstås inte bara praktiska kläder utan också snygga kläder. Snygga kläder med attityd som samtidigt passar på festival är till exempel Moose Knuckles; det ska dock sägas att till en del av festivalerna som vi kommer nämna nedan är det nog bäst att klä sig enkelt och stryktåligt snarare än moderiktigt.

Mud Festival i Sydkorea

Staden Boryeong är varje år värd för festivalen som är en enda stor fest fokuserad på lera. Som besökare får man ta del av musik, vilket är som på en vanlig festival, men också lerbrottning, ler-fyrverkerier (!?) och massa annat relaterat till lera.

Världsmästerskapen i luftgitarr – Finland

Världens största sammankomst för dem som spelar luftgitarr. Festivalen kröner varje år en världsmästare men är också anordnad till förmån för världsfreden.

La Tomatina – Spanien

La Tomatina är som namnet avslöjar en festival som är helt inriktad på tomater och som arrangeras i augusti varje år. Festivalens sanna mittpunkt är en enorm tomatfight som hålls på gatorna i staden där festivalen arrangeras – Bunol.

Songkran – Thailand

I april varje år anordnas världens största vattenpistolskrig i Thailand. Detta för att fira nyåret. Det här är inte någon festival som sker i någon avlägsen liten by. Nej, det här vattenkriget tar plats överallt.

Apbuffén i Thailand

Ännu en Thailändsk festival, den här gången med fokus på apor. I samband med festivalen lägger boende i Thailand ut frukt och annan föda för apor att ta del av. Intressant nog tycks festivalen inte ha några traditionella rötter. Syftet från början är tydligen att boosta turismen.

Grisfestivalen i Trie Sure Baise

En festival helt tillägnad grisen och dess betydelse som varje år anordnas i den lilla franska staden Trie Sure Baise. Anledningen till att den hålls just där är för att staden brukade vara platsen för Frankrikes största grismarknad.

Ostrullarfestivalen

Bland tokiga festivaler står den här ut. Ostrullarfestivalen hålls årligen i Gloucester, Storbritannien och går ut på att hundratals människor samlas för att bevittna hur ett gäng människor jagar en stor rund ost som kastas ut från en kulle. De rullar och snubblar ner för kullen tills de når botten. Om man blir först över mållinjen så vinner man osten.

Entroida

I den lilla spanska staden Laza hålls varje år en unik festival som kretsar kring rening och som också innehåller en karneval. Under dagarna då festivalen pågår festar människor, slår varandra med trasor, bär förklädnader och äter och dricker.