Snöfestivalen i Sapporo

Även om många föredrar att besöka Japan på våren, när sakurablommorna färgar allt rosa, eller på hösten, när de japanska bergen färgas eldröda, finns det en god anledning att besöka Japan på vintern, när allt är klätt med snö och is: Snöfestivalen i Sapporo.

Sapporo Yuki-matsuri, som festivalen heter på japanska, är en årlig festival som hålls i Sapporo, en stad med två miljoner invånare på den nordligaste av Japans fyra stora öar, Hokkaido. Under snöfestivalen dubblas dock antalet människor i Sapporo, då festivalen har ungefär två miljoner besökare varje år. Festivalen har en historia som sträcker sig sjuttio år tillbaka i tiden, då studenter började skapa snöskulpturer av den snö som plogats bort från vägarna. Detta har med tiden utvecklats till ett av de största evenemangen i Japan, med en tävling i att skapa is- och snöskulpturer där lag från hela världen deltar (även Sverige). Skulpturerna är i vissa fall stora som byggnader, och de allra största skulpturerna skapas av Japans självförsvarsstyrkor. Dessa blir festivalens huvudattraktion, och det är inte svårt att förstå varför – bara det faktum att de använder cirka 2 000 ton snö för att skapa skulpturerna är imponerande nog. År 2016 skapade självförsvarsstyrkorna en 25 meter hög kopia av Sankt Paulskatedralen i Kina, som 3 600 personer arbetade med i en månad. Ett annat exempel på vad självförsvarsstyrkorna kan göra är en jätteskulptur av Darth Vader och ett flertal stormtroopers, som var huvudattraktionen på snöfestivalen år 2015.

Festivalen består dock av mycket mer än bara denna stora snöskulptur. Festivalgatan är 1,5 kilometer lång, och innehåller fler än 200 olika skulpturer. Om man har möjlighet ska man passa på att se skulpturerna både i dagsljus och på kvällen – på kvällen belyses nämligen skulpturerna med olika ljusspel, som ger dem ett helt annat intryck. Dessutom är det som flest besökare till festivalen på kvällen, vilket ger hela området en känsla av fest och glädje.

Efter en dag på snöfestivalen är det inte konstigt om du kommer tillbaka till hotellrummet och fryser. Då är det perfekt att ha en kigurumi – en one-piece som ser ut som olika djur. Precis som snöfestivalen kommer kigurumin ursprungligen från Japan, vilket gör att det passar särskilt bra att värma sig med en sådan under en vinterresa i Sapporo eller någon annanstans i Japan.