Musikfestivaler i Sverige

Svenskar är ett festivalälskande folk och även på hemmaplan finns många stora och små festivaler. Metro skrev en artikel om festivaler värda att besöka, och det är verkligen ett imponerande utbud de kunde presentera. Bland musikfestivaler finns det något för alla smaker.

En av de festivaler som just nu kan stoltsera med de största bokningarna är stadsfestivalen Way Out West i Göteborg. Den har arrangerats sedan 2007, och har sedan dess blivit mer och mer populär. Den attraherar numer cirka 30 000 besökare per år. Sommaren 2017 kunde man få njuta av bokningar såsom Frank Ocean, Lana del Rey och Major Lazer.

Bråvalla är för närvarande landets största musikfestival med ungefär 50 000 besökare. Man hittar den i utkanten av Norrköping, och man kan här få en full festivalupplevelse med camping och flera dagars musikupplevelser. Senaste festivalen stoltserade med namn såsom Laleh, Linkin Park, Ellie Goulding och The Killers.

Givetvis finns det mer än multigenre-festivaler för de som är på det klara med vilken sorts musik de vill höra på en festival. De som älskar rock har en given festival att besöka om somrarna. Sweden Rock arrangeras varje år i juni i Sölvesborg, och ungefär 30 000 människor från olika delar av världen söker sig varje år hit. Bland 2017 års bokningar hittar man bland annat Aerosmith, In Flames och Scorpions. Ett måste för alla som älskar rock och metal!

I centrala Malmö, i Pildammsparken mer specifikt, hittar man Big Slap, en festival inriktad på elektronisk musik som även den har praktfulla bokningar för de som älskar genren. Den 4-5 augusti 2017 kunde man dansa loss till bland annat Axwell, Hardwell och Mari Ferrari. Här får de elektronikintresserade en fullspäckad upplevelse i vackra sommarstaden Malmö.

En annan stadsfestival som drar både stora bokningar och många entusiastiska besökare är Popaganda, som äger rum i Stockholm. Sensommaren på Södermalm blir extra vacker och upplevelserik om man är pop-fantast. Här spelade exempelvis Tove Lo, Léon, Astrid S och Oskar Linnros sommaren 2017. Definitivt värt ett besök för de som älskar pop!

Dansband börjar bli populärt och inne inte bara bland den äldre publiken, och det är Svenska Dansbandsveckan i Malung ett bevis på. I juli kan man besöka vackra Dalarna och få se ett stort urval av artister, dansa och bugga loss och helt enkelt få en av sommarens bästa festivalupplevelser. I juli 2017 kunde man se hela 82 dansband!