La Tomatina- tomatfestivalen

Föreställ dig en festival som går ut på att en hel stad fylls av människor som kastar övermogna tomater på varandra, tills scenen påminner om ett blodbad. Lyckligtvis med skrattande och glada deltagare. Det är just så La Tomatina- en världskänd tomatfestival i Spanska Buñol går till. Sedan 1945 har denna märkliga med glädjefyllda fest hållits i staden.

Vanligtvis så pågår själva tomatfighten i cirka en timme. Under den timmen fylls stadens huvudtorg med tomatskräp, och under 2015 års festival beräknades att cirka 145 ton tomater kastades av cirka 22 tusen besökare. Efter själva tomatkriget så kör brandbilar genom stadens gator och sprutar rent. Det sägs att Buñol efter La Tomatina är skinande ren på grund av tomaternas surhet som rengör. Visst kan man tycka att festivalen är en hyllning till matslöseri. Något som är positivt är dock att majoriteten av tomaterna är defekta eller övermogna och ändå skulle slängas bort i produktionen.

Sista onsdagen i augusti varje år är traditionellt datumet för festivalen. Att delta i La Tomatina är definitivt något du kommer att minnas för resten av ditt liv! Har du svårt att föreställa dig konceptet, kan du titta på bilder från en tidigare festival!